STEEN VAN DEN HOOGEN EN SMITS BIJGELEGDAfgelopen zaterdag werd tijdens het 'Uur van Toebes' met een mooie ceremonie, inclusief inzegening van Pastor Theo Lamers, de winnaarssteen van Camiel Smits en Bastian van den Hoogen bijgelegd in de Muur van Toebes. Dit doen we als Commissie Kuukse elfkroegetocht niet zomaar. De Muur van Toebes is historische grond in Cuijk en de winnaars van de elfkroegetocht zijn grootheden.

Deze honderd meter naast de Martinuskerk al sinds jaar en dag dé scherprechter in de Kuukse elfkroegetocht. De Muur van Toebes is een begrip. Vals plat. Voorafgegaan door een lastige, linkse bocht, waar alleen de ervaren schaatsers pootje over doen. Slecht lopende klinkers. Er zijn tijden geweest dat teams biervaten omhoog moesten rollen. Die tijd is nu voorbij, maar hoe de Muur op carnavalsdinsdag beklommen wordt, is voor de teams die om de prijzen meedoen nog steeds van groot belang. De drie snelsten krijgen namelijk een tijdsbonus en die kan in het spel der seconden beslissend zijn.

Het verdienen van een bonus op de Muur van Toebes is alleen weggelegd voor de doorgewinterde rolschaatsers. Mannen en vrouwen die vliegen over de kasseitjes van de Kaneelstraat en de Grotestraat. Die zonder problemen tussen recreanten doorslalommen. Die, met meerdere apfelkorntjes achter de kiezen en het hart in de keel nog steeds in staat zijn om de hindernissen in het parcours soepel te nemen. Deelnemers die op het stukje bergaf in de Korte Molenstraat, op weg naar de schuimbak op het Louis Jansenplein, nog een versnelling in de benen hebben.

Oftewel: het op hoge snelheid overwinnen van de Muur van Toebes is alleen weggelegd voor helden. Het is daarom dat we vorig jaar de helden der helden van bijna dertig jaar Kuukse elfkroegetocht in deze heilige grond hebben vereeuwigd. Het zijn deelnemers die de Kuukse elfkroegetocht een of meerdere keren hebben gewonnen. Mannen die geschiedenis schreven in Cuijk. Behendige schaatsers, groot drinkers. Mannen met stalen spieren, een ijzeren conditie en een rotsvaste maag. Duo’s als Jorn van Kampen en Frank van Hulst, Fred Bruinenberg en Otto Riemens, Tankie Ruigh en Karel van Stokkom. Namen die we met respect uitspreken, die net als 'de Muur' een begrip zijn geworden in Cuijk.

In deze rij ontbrak echter nog de steen van de winnaars van de 29ste Kuukse elfkroegetocht. Bastian en Camiel van Café/Tapperij de Kansas schaatsten zich vorig jaar in het illustere rijtje van deelnemers die de Kuukse elfkroegetocht meer dan één keer hebben gewonnen. Dat dit tweetal dat voor elkaar zou krijgen was slechts een kwestie van tijd.

Camiel en Bastian stonden in 2008 al als jonge broekies op het podium. Geen verrassing, aangezien het allebei telgen zijn uit een echt elfkroegetocht-geslacht. Bastians broer Willum won de 24ste elfkroegetocht en een jaar later, in 2010, was het voor de eerste keer raak voor zijn jongere broertje. Die zege zal ook door Theo Smits, vader van Camiel, met grote blijdschap zijn ontvangen. Hij staat namelijk bekend als de eeuwige nummer twee, als de Joop Zoetemelk van de Kuukse elfkroegetocht. Het lukte hem in de jaren tachtig en negentig nooit om de hegemonie van Tankie Ruigh en Van Stokkom te doorbreken. Een duel dat werd gestreden op het scherpst van de snede. Een heroïsche strijd, zoals die alleen in de Kuukse elfkroegetocht kan worden uitgevochten.

Theo ligt dan zelf wel niet als winnaar in dit stukje historische grond, hij heeft als eigenaar van Steenhouwerij Smits wel een belangrijke bijdrage geleverd aan de Muur van Toebes. De twee prachtige stenen boven en onder aan de straat zijn door zijn bedrijf geleverd. Dat zijn zoon Camiel al twee zeges op zijn naam heeft staan en zich samen met zijn partner tijdens de 30ste Kuukse elfkroegetocht kan scharen in het selecte gezelschap van deelnemers met drie of meer zeges, maakt dat alleen maar mooier.

Of dat Smits en Van den Hoogen zal lukken, is de vraag. Eén ding is zeker: volgend jaar legt de Commissie Kuukse elfkroegetocht opnieuw een steen bij in de Muur van Toebes. De strijd om deze steen zal op carnavalsdinsdag groter zijn dan ooit.

dinsdag 27 januari 2015 13:20


TOT
VOLGEND
JAAR!

#KUUKSE11
LAATSTE
TWIETS
 
Samensmelting ❤️! #trots #doorzetters #kuukse11 https://t.co/4OsvGeEFyD
Een nieuwe mijlpaal, ons eigen drankje: Zatte Zoef! #kuukse11 #carnaval #shotje https://t.co/8s3UQVbuO2
RT @alei55: Joris Verkerk wint proloog Elfkroegetocht. Volgers komen nu binnen @cuijksweekblad @elfkroegetocht https://t.co/DuLNhnnaMQ
Durf jij deze ultieme proef aan? Kom dan naar de 34ste Kuukse elfkroegetocht! 🍍🌴🥥🎉 Bekijk nu de video-trailer door… https://t.co/6MS7kwfekv
Benut je talent en schrijf je in voor de wedstrijd van de Kuukse elfkroegetocht! #kuukse11 #rolschaatsen #diehards https://t.co/KgdGXwGItE
MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR