ILLUSTER DUO DE KANSAS WINT SPANNENDE ELFKROEGETOCHTJe hebt helden en iconen. Tot die laatste categorie behoren sinds dinsdag Bastian van den Hoogen en Camiel Smits. Zij schreven na een bijzonder spannende wedstrijd de 30ste Kuukse elfkroegetocht op hun naam. Met hun tweede zege op rij en hun derde in totaal rolschaatste het tweetal van Café de Kansas zich op gelijke hoogte met de illustere duo's Peter 'Tankie' Ruigh/Karel van Stokkom en Fred Bruinenberg/Otto Riemens. Alleen Jorn van Kampen en Frank van Hulst wonnen de elfkroegetocht vaker.

Onder de tonen van 'Simply the Best' kregen Van den Hoogen en Smits uit handen van burgemeester Hillenaar van Cuijk hun derde winnaarssteen voor in de Muur van Toebes uitgereikt. Op dat historische stukje vals plat naast de Heilige Sint Martinuskerk reed het duo de derde tijd van de dag. Met de elf bonusseconden die ze daar mee verdienden kwamen ze uit op een recordtijd, want voor het eerst sinds het startschot op het Louis Jansenplein wordt gegeven werd de grens van tien minuten doorbroken: 9.56 minuten. Een ongelooflijk snelle tijd voor rondje langs niet alleen elf kroegen, maar ook zeven lastige hindernissen.

De elf verdiende bonusseconden op dé scherprechter op het parcours had het Kansas-tweetal overigens hard nodig om de nummers twee Jeroen Kokke en Richard van Geffen van Ut Word Wa / ORL voor te blijven. Deze oud-winnaars legden de verlengde Muur van Toebes - nu bijna 111 meter - af in een absurd snelle tijd van 9.89 seconde. Hun 33 bonusseconden bracht ze op slechts drie seconden van Van den Hoogen en Smits.

Met hun bijzonder sterke tijden bezorgden de teams van De Kansas en Ut Word Wa/ORL Thomas van Alem en Stan Dievelaar een nog groter podiumcomplex. Het tweetal van Café de Kwast werd derde en voegde daarmee een vijfde podiumplek toe aan hun imposante elfkroegetocht-carrière. Winnen lukte het duo echter nog nooit.

Dat lukte Moniek Arts wel. Met haar nieuwe partner Kim Geurts won ze voor Civicum Dames 1 voor de vijfde keer de elfkroegetocht bij de vrouwen. Een prestatie van formaat, waar het voor Arts misschien wel bij blijft. De beste vrouwelijke deelneemster uit de geschiedenis van de Kuukse elfkroegetocht liet namelijk doorschemeren dat het wel eens haar laatste deelname kon zijn geweest.

Ook de prestatie van Tim van Boekel van CV de Haagsestraat is het vermelden waard. Hij legde het gehele parcours af met het 'Zatte Zoef'-pak aan en deed dat binnen een kwartier. Elfkroegetocht-deelnemers van het eerste uur weten dan: dat doen maar weinig mensen hem na. Het team van De Haagsestraat kreeg daarom van het Oud-Rijders Legioen de ORL-prijs voor het best verklede team. De mannen die de geschiedenis van de elfkroegetocht hoogstpersoonlijk schreven waren echter zo aan het twijfelen dat ze voor het eerst sinds hun bestaan ook een nummer twee op het podium riepen. Die eer ging naar Mighty Marlin en Harige Herman voor hun 'De jager en het hertje'-creatie.

Dat team, met de sterke Millse atlete Marlin van Hal in de gelederen, bleef in hun eindtijd nog onder de dertien minuten. Dat ze met die rappe tijd 'slechts' veertiende werden, toont nog maar eens aan dat er bijzonder hard werd gereden. Nog nooit zaten de beste elf teams zo dicht bij elkaar.

De volledige uitslag van de 30ste Kuukse elfkroegetocht is hier te bekijken. Wij tellen nu alweer af volgend jaar. En de uitdagers van Smits en Van den Hoogen ongetwijfeld ook.

woensdag 18 februari 2015 10:27


TOT
VOLGEND
JAAR!

#KUUKSE11
LAATSTE
TWIETS
 
Samensmelting ❤️! #trots #doorzetters #kuukse11 https://t.co/4OsvGeEFyD
Een nieuwe mijlpaal, ons eigen drankje: Zatte Zoef! #kuukse11 #carnaval #shotje https://t.co/8s3UQVbuO2
RT @alei55: Joris Verkerk wint proloog Elfkroegetocht. Volgers komen nu binnen @cuijksweekblad @elfkroegetocht https://t.co/DuLNhnnaMQ
Durf jij deze ultieme proef aan? Kom dan naar de 34ste Kuukse elfkroegetocht! 🍍🌴🥥🎉 Bekijk nu de video-trailer door… https://t.co/6MS7kwfekv
Benut je talent en schrijf je in voor de wedstrijd van de Kuukse elfkroegetocht! #kuukse11 #rolschaatsen #diehards https://t.co/KgdGXwGItE
MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR