Hij was historisch snel, maar zelfs boegbeeld Tankie haalde het in zijn beste dagen niet om in zo’n korte tijd een apfelkorntje achterover te slaan: 0,3 seconde, oftewel één keer knipperen met de ogen. Het bleek dinsdag bepalend in de strijd om een jaar lang heldendom in Cuijk. Dankzij een recordtijd op de Muur van Toebes wonnen Joris Verkerk en Robert Verkerk van Verkerk Verhuur de 33ste Kuukse elfkroegetocht, en werden ze onderdeel van het bijzondere rijtje meervoudig winnaars.

Drie tienden van een seconde. Nog geen rolschaatswieltje verschil. Het gemeenste stukje vals plat van Cuijk bleek als vaker in 33 jaar elfkroegetocht dé scherprechter in de wedstrijd. Het strakke trainingsschema van de twee in neven van Verkerk betaalde zich uit: ze vlogen in 5,1 seconde omhoog en verdienden daarmee 33 bonusseconden. In hun jacht op een historische vijfde titel leverden ook Camiel Smits en Bastian van den Hoogen een topprestatie. Het inmiddels illustere duo van Café-Tapperij Kansas had ondanks hun late starttijd en ontspannen voorbereiding slechts 5,4 seconde nodig, goed voor 22 bonusseconden.

De 11 seconden verschil in bonus bleek het verschil tussen goud en brons. Voor Dennis Heijl en Tom van der Laan waren de druiven misschien wel het meeste zuur. De meer dan degelijke tandem van Ut Word Wa 2 reed een haast perfect rondje langs elf stempelkroegen, maar verzaakte op de Muur. Ondanks de snelste reguliere tijd van 9.46 minuten pakten ze ‘slechts’ zilver. Daarmee stonden dezelfde mannen op het podium als de 32ste editie, met uiteindelijk slechts 9 seconden tussen plek één en drie. Het is nog nooit zó spannend geweest.

Maar ook in de rest van het startveld waren de verschillen klein. Onder meer de zware eerste hindernis van het Oud-Rijders Legioen maakte het parcours misschien wel zwaarder dan ooit. Die extra vermoeidheid veroorzaakte meerdere valpartijen; het kostte aantal outsiders – waaronder Café Goei Volluk en De Kwast – een klassering op het podium.

Ook het door Café Taurus geadopteerde Civicum Dames 1 bezweek onder de druk. Na jarenlange hegemonie van het best drinkende sportteam van de gemeente Cuijk werd het nieuwe duo Hanne Strijbosch – ze zag nog blauw van de avond ervoor – en Sophie van Mullekom voorbijgestreefd door een verrassend sterke Hanneke Berndsen en Esther Felder. Zij schonken Café Agora – dat binnenkort de prachtige naam Café Toebes krijgt – een passend afscheidscadeau met de winst bij de dames.

Maar de knapste prestatie kwam misschien wel van Paul van de Wardt en Joep Stuart (Arts Evenementen). Zij waren de eerste die de Kuukse elfkroegetocht in een opblaasbaar sumo-pak schaatsten. Dat ze het ook op een of andere manier voor elkaar kregen om Het Grote Erik van de Ven Kruip Door De Slurf Spel succesvol door te komen bleek echter niet genoeg voor de ORL-prijs voor het best verklede team. Die ging naar Justin van Raffen en Tom Hillenaar, die in hun prachtige startnummer 33 (langzaam) rond gingen.

Op dinsdag 5 maart 2019 barst om 11.11 uur de strijd opnieuw los. Na winst in de 31ste en 33ste gaat Verkerk Verhuur dan ongetwijfeld voor een derde zege. We nodigen alle sterke Cuijkse (jonge)mannen uit om het dit bijzondere tweetal zo lastig mogelijk te maken. De voorbereidingen kunnen beginnen!