SMITS EN VAN DEN HOOGEN: EEN RECORDTIJD AAN DE TOP

De 25ste, 29ste, de 30ste, 32ste schreven ze al op hun naam. Daar voegden Bastian van den Hoogen en Camiel Smits op dinsdag 5 maart 2019 ook de 34ste Kuukse elfkroegetocht aan toe. Een ongekende en bíjna unieke prestatie. Met hun vijfde zege evenaart het duo van Café-Tapperij Kansas namelijk Jorn van Kampen en Frank van Hulst.

Dat illustere duo van Restaurant de Beurs won van 2001 tot en met 2005 vijf keer op rij. Knap, maar de prestatie van Smits en Van den Hoogen is misschien nog wel knapper: deze tot echte Cuijkse helden uitgegroeide mannen stonden als broekies in 2008 al voor het eerst op het podium. Ze staan dus al meer dan 11 jaar aan de top. Iets dat de geschiedenisboeken van ‘s werelds grootste kroegentocht voor altijd zal kleuren.

Met hun vijfde zege kroonde het Kansas-tweetal zich ook meteen tot de beste van de bijna 15.000 deelnemers van een zeer geslaagde Expeditie Kuuk. Dat deden ze in stijl: razendsnel in zowel het schaatsen als in de deze editie bijzonder lastige hindernissen. Ze raffelden de 1111 meter af in 9.17 en waren met een voorsprong van meer dan een halve minuut op Café Toebes (Mark van Lanen en Marco Arts) oppermachtig. Tom van der Laan en Dennis Heijl (Café Spinners/Ut Word Wa 2) voegden met een tijd van net binnen de tien minuten een mooie nieuwe podiumplaats aan hun palmares.

Achter de strijd der Cuijkse titanen vochten ook de vrouwen een verbeten gevecht uit voor hun felbegeerde Roze Schaats. Daar bleek het strakke trainingsregime van debutanten Elize van den Berg en Sandy Driessen (Inspyratiestrijders) goud waard. Zij waren met 11.59 net wat sneller dan Charlotte Reijs en Sophie van Mullekom (Lia’s Ladies). Met hun derde plek hielden Febe Verkerk en Patricia Verkerk (De Zusjes van) de familie-eer hoog.

Maar er waren meer winnaars. Ze waren niet supervlot, maar de ‘overlevingsvlotjes’ van Café Bar Le Duc (Lukas Martens en Willem van Tilburg) leverden dit duo wel de ORL-prijs van het best verklede team op. Het Oud-Rijderslegioen zelf kleurde de kroegentocht traditiegetrouw ook. Hun prachtige (eet)proef was niet alleen visueel een aanwinst voor het parcours, maar vergde ook alles van de survival-kwaliteiten van de 31 wedstrijdteams.

Prins Niels en Adjudant Richard van De Nölers overleefden het allemaal. De lastige hindernissen, inclusief die van hun eigen karnavalgezelschap, de elf kroegen. En dat was na hun carnavalsexpeditie van de dagen (weken, maanden) ervoor misschien nog wel de knapste prestatie.