confetti

Helemaal Hoteldebotel - Melanie en Marcel

donderdag 25 januari 2024

Van dorpsgenoten naar schoolgenoten naar collega’s. Een vonk die al een tijdje in de luwte lag te loeren zag zijn kans schoon tijdens de 18de Kuukse elfkroegetocht en sprong over. Dat is het verhaal van Melanie (40) en Marcel (38) Toet, twee rasechte kroegentochtdeelnemers.

We zaten bij elkaar op de middelbare school. Ik deed de MAVO en Melanie deed VBO. Op een gegeven moment werden de Grotestraat en de Robijnlaan samengevoegd dus kwam hij bij mij op school,” vertelt Marcel. “Eigenlijk spraken we elkaar nooit, maar we zagen elkaar wel.

Melanie vult aan: “We hadden voor de carnaval ook niet echt contact. We hebben wel samen gewerkt bij de Hencu, dat was vroeger een kippenslachterij. Daar maakte je af en toe een babbeltje, maar we durfden niet echt een stap te zetten.

Dan barst carnaval 2003 los. Aan de verschillen tussen de kroegentocht van toen en nu is een hele aflevering van Andere Tijden de wijden: de relaxtere veiligheidswetten maakten dat het parcours nog niet omheind was en een stempelkaart haalde je op de dag zelf voor een muntje in kroeg. Want in die ruim twintig jaar niet veranderd is, is dat paar bekertjes vloeibare moed kunnen helpen met het bezegelen van een crush. 

Normaal durfden we allebei niet echt een stap te zetten. Maar ja, het was carnaval en je hebt een drankje op: dan heb je wat meer lef. Een vriendin van mij was in de Kansas met een andere jongen aan het zoenen. Toen zei ik: dat ik kan ik ook! Toen kwam Marcel erbij. Ik dacht, dan grijp ik mijn kans! Dat was onze eerste kus midden in de Kansas. Bij de pilaar waar je recht tegenaan loopt als je binnenkomt.

Sinds die carnaval is het paar onafscheidelijk, tot grote ergernis van de ouders van de jonge tortelduiven. Zij waarschuwen hun kroost dat wat meer afstand nemen geen slecht idee is, bang voor ruzie door constante aanwezigheid. Die blijft gelukkig uit. Marcel en Melanie blijven elkaar toch zien bij elkaar thuis, buiten of bij de Maas. Toen het op 21 september 2003 tot een officiële relatie kwam, was het een behoorlijk geschuif volgens Melanie: 

Ik ben kort daarna met mijn ouders naar Boxmeer verhuisd, toen kwam Marcel ook bij MSD werken (in Boxmeer, red.). Van maandag tot vrijdag woonden we toen bij mijn ouders thuis. In het weekend zaten we bij de ouders van Marcel, want die woonden in Cuijk. Al onze vrienden zaten hier, dus we moesten natuurlijk wel uitgaan in Cuijk. Dat hebben we zeker twee jaar gedaan zo.

Voor deelnemers die dit jaar helemaal Hoteldebotel geraken hebben Melanie en Marcel als ervaringsdeskundigen ook nog een aantal tips: “Durf de stoute schoenen aan te trekken en benader die persoon in ieder geval. En blijf vooral jezelf. De een doet het heel leuk met een openingszin, de andere juist niet, maar blijf vooral jezelf,” geeft Marcel graag mee. Je zal dan ook absoluut niet de enige zijn volgens Melanie: “De Kuukse elfkroegetocht is een mooi evenement om je ware liefde te vinden. Er zijn best veel Cuijkse stellen die elkaar met carnaval hebben ontmoet. Sterker nog, er zijn best veel stellen die elkaar met carnaval in de Kansas hebben ontmoet!

Dat de Kuukse elfkroegetocht en de liefde hand in hand gaan is evident. Waar de vonk voor Niels en Adisa oversprong op de meest heilige plek van de kroegentocht – de Muur van Toebes – begon het inmiddels ruim twintigjarige avontuur voor Marcel en Melanie bij de eerste pilaar van stempelkroeg de Kansas. In de derde en laatste Helemaal Hoteldebotel spreken we met een stel dat eerder dan 2003 ontstond, op een wat meer cultureel onderlegde plek van de Kuukse elfkroegetocht.

Overzicht