confetti

Helemaal Hoteldebotel - Mayke en Mathieu

vrijdag 02 februari 2024

Er is weinig zo cliché als het beschrijven van oude gebeurtenissen om te illustreren hoe lang iets geleden is. Dus, we schrijven het jaar 2000 als The Sims voor het eerst verschijnt, Frankrijk het EK voetbal in Nederland en België wint en de hitlijsten worden bestormd door eigentijdse klassiekers als I Would Stay van Krezip en Wér Bisto van Twarres. Ook dat jaar: de 15de Kuukse elfkroegetocht waar Mayke (42) en Mathieu (44) promoveren van oud buurtgenoten naar geliefden. Het verhaal begon lang daarvoor, volgens Mathieu: 

Ik kom oorspronkelijk uit het Reeveld, uit dezelfde straat als Mayke. Onze zusjes waren vriendinnetjes van elkaar, maar wij vonden elkaar nog niet heel erg interessant. Toen ik veel later in Nijmegen in de klas kwam bij een neef van Mayke vroeg hij of ik haar kende. Die kende ik wel ja, want die woonde bij mij in de straat! Met die neef van Mayke en een aantal andere vrienden ben ik dat jaar naar de Kuukse elfkroegetocht gegaan.

Daar was Mayke ook, al was zij niet aan het feesten. “Ik moest werken bij de Schouwburg. Het meeste bij de jassen, maar hier en daar ook opbouwen. Het was gewoon druk daar,” verzucht ze. “Het contact met Mathieu was er op dat moment ook nog niet écht; ik heb alleen een keer gezwaaid toen ik hem en zijn vrienden zag lopen. Nadat we klaar waren ging ik met mijn beste vriendin ook altijd carnaval vieren. Snel omkleden dus en naar de Kansas toe. De meeste mensen van buiten Cuijk waren al weg, en de mensen uit Cuijk die er nog waren die stonden daar in de Kansas.” 

En daar was de welbekende vonk. Waar de 15de Kuukse elfkroegetocht tegen het einde liep, begon de liefde van Mayke en Mathieu: “Op de dinsdagavond is het in de Kansas altijd ballonnen prikken. Na werk ging ik daar naartoe,” vertelt Mayke. “Daar raakte Mathieu en ik aan de praat door Roy, mijn achterneefje. Dat was erg gezellig. Een paar dagen later spraken we af en op 11 maart kregen we officieel een relatie."

Dat is de eerste 11 in een aardige reeks die de relatie van het stel kenmerkt, vertelt Mathieu: “Op 11 maart kregen we dus een relatie. Toen we drie jaar later gingen samenwonen op de Dassenburcht was dat ook op nummer 11. In 2007 waren we van plan om te trouwen en dat wilde we ook graag op de elfde doen. 11 maart leek ons te koud, dus hebben we maar gekozen voor 11 mei. Daarnaast is onze zoon Teun geboren in 2011. Ook nog een leuk feitje: dit jaar hebben we meegedaan met de Kuukse Quiz, waarbij we elfde zijn geworden!

Dat Mayke en Mathieu onvervalste kroegentochtgangers zijn, blijkt uit de volle tafel met stempelkaarten, Kuukse elfkroegetochttruien en Vroege Vogel-onderscheidingen. Die liefde voor carnaval hebben ze doorgegeven aan het nageslacht: het bordspel van de 36ste hebben ze verkleed – maar zonder alcohol – gevierd aan de keukentafel. Voor de Kuukse elfkroegetocht zelf vinden ze de kinderen nog te jong, maar dochter Floortje is lid van Het Nölers Tussendoortje. 

De tafel vol kroegentochtmemorablia maakt dat Mathieu zich ook nog een leuke anekdote herinnert: “We hebben allebei nooit meegedaan met de wedstrijd, maar wel een keer de Vroege Vogel gehaald (een prijsje voor de eerste 111 deelnemers met een volle stempelkaart, red.). De eerste keer dat ik de Kuukse elfkroegetocht liep dachten mijn vrienden en ik dat het een wedstrijd was. We hebben gerend die dag! We zullen het parcours niet in elf minuten doorgegaan zijn, maar het zal niet veel gescheeld hebben. Wat zijn we daarna ziek geweest!

Voor de kroegentochtdeelnemer die tijdens Hoteldebotel hoopt op Cupido’s pijlen hebben ze ook nog tips: “Je moet er niet te veel moeite voor doen,” aldus Mayke. “Ga gewoon een leuk gesprekje hebben. Als je er te veel nadruk op legt, dan is het ook zo onecht.” Daar sluit Mathieu zich bij aan: “Zorg dat je gewoon lol maakt met de mensen om je heen. Maakt niet uit of dat mannen of vrouwen zijn. Dan heb je zo contact met iedereen, daar hoef je echt niet iets speciaal voor te doen.

Mathieu heeft op het moment 24 edities van de Kuukse elfkroegetocht volbracht. De vijfentwintigste zit er misschien nog wel in met de kinderen, als ze tenminste met hun ouders gezien willen worden tijdens carnaval. Mayke en Mathieu kregen namelijk van hun kinderen mee dat ze tijdens het gesprek absoluut niks mochten zeggen waarmee ze voor schut zouden staan. Ach, we zijn allemaal ooit pubers geweest.

Met het derde gesprek sluiten we de rubriek Helemaal Hoteldebotel af. Adisa en Niels, Melanie en Marcel en Mayke en Mathieu zijn prachtige stellen die elkaar hebben gevonden op het mooiste evenement van de carnavalsdinsdag. Met verhalen waar titels als Love Actually en Notting Hill nog een puntje aan kunnen zuigen én de tips van onze stellen belooft Hoteldebotel een waar liefdesspektakel te worden. Tot 13 februari, wij hebben er enorm veel zin in!

Overzicht